Wat kan een belastingadviseur betekenen voor ondernemers in crisistijd?

Voor ondernemers die hun omzet zien dalen door de coronacrisis is liquiditeit één van de grootste zorgen. Om voldoende liquiditeit te behouden in het bedrijf zijn er verschillende fiscale maatregelen, zoals het uitstellen van het betalen van belasting en de fiscale coronareserve. Maar volgens László Bakker, belastingadviseur bij Moore MKW, is het voor veel bedrijven een kwestie van balanceren. “Uitstel is geen afstel voor wat betreft het betalen van belasting. Op een dag komt de ‘rekening’ en je wilt niet te veel schulden opbouwen.” László Bakker legt uit wat de belastingadviseurs van Moore MKW voor ondernemers kunnen betekenen tijdens de coronacrisis.
Wat kan een belastingadviseur betekenen voor ondernemers in crisistijd?

Onzekerheid wegnemen door in actie te komen

Begin van dit jaar zag de wereld er voor veel ondernemers nog heel anders uit. “De eerste maanden braken veel ondernemers alle records. Wat een omzet, wat een resultaten, het ging heel goed. En toen kwam corona om de deur kijken”, vertelt belastingadviseur László Bakker. Hij zag dat er vanaf 15 maart grote onzekerheid ontstond bij veel ondernemers.

“Voor sommige ondernemers was de impact extreem, ze moesten de deuren van hun zaak sluiten. Voor anderen viel de impact op dat moment nog mee, maar toch was er die onzekerheid. Houd ik wel opdrachten? Kunnen andere bedrijven mijn facturen wel betalen?” Volgens Bakker komen ondernemers met vindingrijke ideeën maar overheerst de onzekerheid bij veel bedrijven. “Op het moment dat je de (te verwachten) financiële situatie niet of onvoldoende in beeld hebt, houden de problemen je letterlijk uit je slaap.

Daarom raden we ondernemers aan om direct in actie te komen en zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het in kaart brengen van de impact die corona mogelijkerwijs heeft op hun onderneming. Uiteraard realiseren we ons dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan maar niets doen is zeker geen optie. Wij zijn daarbij voor ondernemers een sparringpartner als fiscaal specialist, we denken mee, we veren mee en kijken waar we wat verlichting kunnen brengen of kunnen meewerken aan oplossingen.”

Maak een liquiditeitsbegroting om inzicht te creëren

Gelukkig zijn er volgens de belastingadviseur verschillende fiscale coronamaatregelen waarmee ondernemers de liquiditeit in het bedrijf op peil kunnen houden. De Belastingdienst biedt bijvoorbeeld tot 1 oktober de gelegenheid voor betalingsuitstel van belastingen. Maar er is ook een speciale fiscale coronareserve, waarmee verwachte verliezen over 2020 nu al verrekend kunnen worden met de winsten van 2019 terwijl dat normaal gesproken niet eerder dan in de 2021 had gekund. László Bakker:

“De toegevoegde waarde die wij bieden als belastingadviseurs in crisistijd is dat we de ondernemer helpen om de faciliteiten te benutten die er zijn en het ook daadwerkelijk voor ze regelen: van het verzoek indienen om betalingsuitstel te krijgen tot het regelen van alle formaliteiten eromheen. We hebben als Moore MKW goede contacten met de Belastingdienst en dat is handig nu.

Want veel van de coronamaatregelen zijn grofmazige regelingen waarvan nog niet altijd exact duidelijk is hoe de regeling uitpakt in individuele gevallen. Zulke vraagstukken leggen we voor aan onze contactpersonen bij de Belastingdienst en daar krijgen we vaak relatief snel antwoord op, zodat we onze klanten constructief verder kunnen helpen.”

Maak gebruik van de fiscale maatregelen die er zijn

Gelukkig zijn er volgens de belastingadviseur verschillende fiscale coronamaatregelen waarmee ondernemers de liquiditeit in het bedrijf op peil kunnen houden. De Belastingdienst biedt bijvoorbeeld tot 1 oktober de gelegenheid voor betalingsuitstel van belastingen.

Maar er is ook een speciale fiscale coronareserve, waarmee verwachte verliezen over 2020 nu al verrekend kunnen worden met de winsten van 2019 terwijl dat normaal gesproken niet eerder dan in de 2021 had gekund. László Bakker: “De toegevoegde waarde die wij bieden als belastingadviseurs in crisistijd is dat we de ondernemer helpen om de faciliteiten te benutten die er zijn en het ook daadwerkelijk voor ze regelen: van het verzoek indienen om betalingsuitstel te krijgen tot het regelen van alle formaliteiten eromheen.

We hebben als Moore MKW goede contacten met de Belastingdienst en dat is handig nu. Want veel van de coronamaatregelen zijn grofmazige regelingen waarvan nog niet altijd exact duidelijk is hoe de regeling uitpakt in individuele gevallen. Zulke vraagstukken leggen we voor aan onze contactpersonen bij de Belastingdienst en daar krijgen we vaak relatief snel antwoord op, zodat we onze klanten constructief verder kunnen helpen.”

Betaal wat veilig betaald kan worden

Als het om coronamaatregelen gaat, raadt László Bakker aan om alle maatregelen die er zijn goed en tijdig in te zetten. Als je het betalen van belastingen blijft uitstellen, ga je schulden stapelen. “Uitstel is immers geen afstel. Ergens komt die rekening. De Belastingdienst heeft aangegeven met de belastingplichtigen die uitstel van betaling hebben gekregen een passende betalingsregeling te treffen.

Daarom kijken we samen met de ondernemer: welke betalingen zou je kunnen doen zonder dat de continuïteit van je bedrijf in gevaar komt?” In de praktijk levert dat voor ondernemers de nodige dilemma’s op, ziet Bakker. “Ondernemers zijn ondernemers, ze zien soms ook dat ze hun businessmodel moeten veranderen om goed door deze crisis heen te komen, maar ook dat veranderen van je businessmodel kost geld.

De vraag is dan vaak: wat is wijsheid? Die vraag is volkomen logisch, maar het antwoord daarentegen is lastig en voor iedere ondernemer anders. Daarom betrekken we als fiscalist ook onze andere disciplines, zoals accountancy en Corporate Finance, bij dit soort vraagstukken. Het betreft hier ook vaak een samenloop met andere regelingen zoals de NOW en de TVL. Dat vind ik het mooie van een multi-disciplinaire organisatie als Moore MKW, we hebben veel expertise die ondernemers nodig hebben onder één dak.”

Houd de focus op de business

De ondernemer moet juist in deze tijd kunnen ondernemen en zijn focus houden op de business, vindt de belastingadviseur. “Wat we niet voor onze klanten kunnen doen is de business maken, dat moeten ze zelf doen. Maar wij willen de ondernemers wel zo goed mogelijk ontzorgen, zodat ze zich ook echt kunnen focussen op hun business.

We bewaken de termijn, zijn de spin in het web en houden onder andere de ontwikkelingen van de diverse fiscale regelingen in de gaten.” En dat kan niet te veel tijd en niet te veel geld kosten, want beide hebben ondernemers niet in crisistijd. “Nu bepaalde uitstelregelingen aflopen zijn er verklaringen nodig voor verlenging, de voorwaarden worden strenger.

Dan zorgen we dus dat we alles snel en efficiënt kunnen regelen voor onze klanten. We proberen het financiële en fiscale vaccin te bieden tegen corona: we denken mee om manieren te vinden om financieel gezond te blijven of te genezen. En ook hoe we de nadelige effecten van corona kunnen minimaliseren.”

Behoefte aan meer informatie?

Heb je een vraag of ben je benieuwd hoe de belastingadviseurs van Moore MKW jou kunnen ondersteunen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Contact

Mr. László Bakker
mr. László Bakker

Belastingadviseur

+31 (0)53 850 49 11

Deel dit artikel