Bedrijfsfinanciering nodig? De specialisten van Moore MKW kennen de weg

Geld nodig? Dan stapte de ondernemer voorheen binnen bij de bank en ging in gesprek over de mogelijkheden om de plannen te financieren. Tegenwoordig hebben de meeste ondernemers geen vast aanspreekpunt meer bij hun bank. Steeds meer ondernemers kloppen daarom aan bij de financieringsspecialisten van Moore MKW. “Het komt zelden voor dat we een aanvraag indienen die we niet rondkrijgen”, vertellen Rob Koops en René Otten van Moore MKW corporate finance.
Professionals

Passende oplossing bij het financieringsvraagstuk

René Otten en Rob Koops werkten beiden voor ABN Amro. Als het om bedrijfsfinancieringen voor het mkb gaat, zien de twee oud-bankiers en financieringsspecialisten van Moore MKW al jaren de terugtrekkende beweging van banken. "Vroeger gingen de banken echt naast een ondernemer staan om samen de plannen te realiseren.

Dat is nu anders”, zegt Rob Koops. De banken hebben veel gestandaardiseerde oplossingen als het gaat om bedrijfsfinancieringen. Maar de vraag is volgens René Otten voor iedere ondernemer: past die standaardoplossing wel bij jouw financieringsvraagstuk?

“Je kunt beter even met ons schakelen, dat geeft een beeld van de mogelijkheden, hoeft niet veel te kosten en kan uiteindelijk veel besparen. Maar het alternatief is dat je zelf maar wat gaat proberen. Dat kan veel tijd en geld kosten en niet tot het gewenste resultaat leiden”, is zijn ervaring.

Aangeven wat financierbaar is en wat niet

De specialisten hebben niet alleen de expertise, maar ook het netwerk en de ingangen voor optimale bedrijfsfinancieringen. Dat kunnen bancaire financieringen zijn, maar ook niet-bancaire financieringen. Want alternatieven zijn er genoeg, volgens de twee specialisten.

Rob Koops: “Onze meerwaarde zit er vooral in dat we vooraf heel goed kunnen aangeven wat wel financierbaar is en wat niet. Daarom komt het zelden voor dat we een aanvraag indienen die we niet rond krijgen. We zeggen wat we zien en geloven niet in mooi-weer-verhalen.

We zeggen dus ook eerlijk tegen ondernemers: zoals je het nu neerlegt, krijg je het niet gefinancierd. Dat is niet altijd leuk om te horen als ondernemer, maar heb je wel het meeste aan.”

Kritisch sparren over ondernemersplannen

Soms zit dat kritische sparren in iets simpels als het ombuigen van de vraag, vult René Otten aan. “Stel een ondernemer zegt: ik wil een een lening van een ton, maar wij denken dat maximaal € 75.000 haalbaar is, dan vragen we hoe kun je je succes vergroten met € 75.000?”

Die kritische blik is er ook als iemand zegt: ik wil een nieuw pand gaan bouwen voor mijn bedrijf. “Kun je niet beter huren?” Het zijn zomaar wat voorbeelden, maar die kritische blik en het klankborden over keuzes zijn vaak nodig om te onderzoeken welke financiering het beste past bij het vraagstuk.

Bedrijfsfinanciering in overzichtelijke stappen

Om ondernemers goed van dienst te kunnen zijn, begint iedere financieringsaanvraag bij Moore MKW met een gesprek, legt Rob Koops uit. “Ik vind het fijn om ondernemers te kunnen helpen bij het realiseren van hun plannen. Maar we vinden het bij Moore MKW ook belangrijk dat ondernemers van tevoren heel duidelijk weten waar ze aan toe zijn.

Daarom maken we eerst kennis en gaan we samen het plan goed inventariseren. Wie ben je als ondernemer, wat wil je precies en waar sta je op dit moment met je onderneming? Als het realistische plannen zijn, gaan we door naar een haalbaarheidsanalyse. Dan dan gaan we ook kijken naar de cijfers en samen de route bepalen voor de ondernemer.”

Financieringsplan opstellen

Daarna kan het snel gaan, volgens de specialisten. Het financieringsplan wordt namelijk zo volledig mogelijk opgesteld, met alle documentatie die financiers nodig hebben om het snel te kunnen beoordelen. “Zo verkorten we de doorlooptijd”, geeft René Otten aan.

Voor het vinden van financiers maken de financieringsspecialisten gebruik van hun eigen netwerk, maar ook van het geavanceerde online platform van Capsearch. “Het mooie hiervan is dat het complete financieringsvoorstel direct aan meer dan 50 partijen voorgelegd kan worden.” Rob Koops: “Afhankelijk van de financieringsbehoefte selecteert de tool aanbieders die hierbij passen.

Daarnaast kennen we zelf ook een aantal partijen die willen financieren wat niet bancair te financieren is, informal investors. Of ondernemers die hun eigen bedrijf hebben verkocht: ze hebben veel geld en vinden het leuk om een ondernemer te helpen en dan zit er misschien ook daar een match.”

Onderhandelen over huidige en toekomstige voorwaarden

Als een geldverstrekker met een voorstel voor de bedrijfsfinanciering komt, kijken de specialisten van Moore MKW kritisch mee naar alle voorwaarden. Rob Koops ziet in de praktijk dat veel ondernemers een bepaald bedrag nodig hebben en dat graag zo snel mogelijk zonder al te veel gedoe geregeld willen hebben.

“Maar het is juist ook heel belangrijk om te kijken naar de toekomst en welke voorwaarden er gelden bij de financiering als je bijvoorbeeld heel hard groeit. Biedt de financiering dan flexibiliteit of juist niet?” Volgens Rob Koops zit juist in dit gedeelte van structureren veel toegevoegde waarde van de adviseurs.

“We kunnen snel zien waar voor de ondernemer de voor- en de nadelen zitten in een bepaalde financiering. Die expertise hebben we omdat we hier dagelijks mee bezig zijn. Wij doen waar wij goed in zijn, zodat de ondernemer kan doen waar hij goed in is: ondernemen.”

DSCF1953

Meer informatie of sparren over de mogelijkheden?

Heb jij als ondernemer een financieringsvraag en ben jij benieuwd hoe de specialisten van Moore MKW jou daarbij kunnen ondersteunen? De financieringsspecialisten van Moore MKW corporate finance helpen jou graag verder. Neem vrijblijvend contact met ze op.

Neem contact op

Contact

René Otten
René Otten

Corporate finance adviseur

+31 (0)57 274 58 21

Rob Koops RV
Rob Koops

Corporate finance adviseur

+31 (0)53 850 49 22

Deel dit artikel