Onbelast doorbetalen reiskostenvergoeding verlengd tot 1 januari 2022

Het kabinet heeft aangekondigd dat de bestaande vaste reiskostenvergoedingen tot 1 januari 2022 onder voorwaarden onbelast mogen worden doorbetaald.
Onbelast doorbetalen reiskostenvergoeding verlengd tot 1 januari 2022

Twee voorwaarden voor onbelaste vaste reiskostenvergoeding

De eerste voorwaarde is dat de werknemer regelmatig reist naar een vaste arbeidsplaats in het kader van zijn woon-werkverkeer. Hiervan is sprake als de werknemer in een kalenderjaar op tenminste 128 dagen van zijn woning naar een vaste plaats waar hij zijn werkzaamheden verricht reist. In dat geval mag de werknemer belastingvrij een vaste reiskostenvergoeding ontvangen alsof op 214 dagen naar die plaats wordt gereisd.

Bij parttime-medewerkers mag deze regeling naar rato worden toegepast. De gereden kilometers mogen worden vergoed tegen € 0,19 per kilometer. De tweede voorwaarde is dat de vaste reiskostenvergoeding vóór 13 maart 2020 moet zijn toegekend.

Situatie na 1 januari 2022

Sinds de coronacrisis wordt er steeds vaker thuis gewerkt. Het kabinet kijkt daarom naar de mogelijkheden voor een onbelaste thuiswerkvergoeding voor na de coronacrisis. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenhang met bestaande (reiskosten)vergoedingen. Een dergelijke regeling zal niet eerder dan begin 2022 klaar zijn. Tot die tijd lijkt een soepele regeling ten aanzien van de reiskostenvergoeding voor de thuiswerkende werknemer een fiscaal vriendelijk alternatief.

Meer weten?

Wil je weten wat de verwachte gevolgen zijn van dit besluit? Wij adviseren je hier graag over. Neem contact op met uw contactpersoon bij Moore MKW of rechtstreeks met één van onze adviseurs loonheffingen.

Neem contact op

Contact

Mr. Gerard Gelling
mr. Gerard Gelling

Loonheffingsspecialist

+31 (0)591 657 857

Deel dit artikel