Is jouw bedrijf klaar voor de AVG privacywet?

Vanaf 25 mei 2018 gaat het gebeuren, dan gaat de nieuwe privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Dit brengt een hoop veranderingen met zich mee en het is belangrijk dat jouw organisatie hier goed op voorbereid is. De IT-audit specialisten van Moore MKW kunnen jou hierbij helpen.

Kroese Wevers security en privacy

Waarom komt de nieuwe privacywet AVG er?

De privacywet AVG is opgesteld om de privacy en persoonlijke gegevens van consumenten te beschermen. Met deze wet worden organisaties gedwongen om goed na te denken over hoe zij omgaan met de persoonlijke gegevens van consumenten. Organisaties verwerven persoonsgegevens als onderdeel van hun bedrijfsvoering.

De AVG benadrukt simpelweg dat organisaties daar op een zorgvuldige manier mee om moeten gaan. Daarom moeten maatregelen worden genomen om de fouten te minimaliseren. En mocht het een keer misgaan, dan moet je hierover open en eerlijk communiceren. Welk type organisatie je ook hebt, deze nieuwe wet verplicht je om dit goed te regelen.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een handig overzicht opgesteld waarin de privacywet AVG op een gemakkelijke manier wordt uitgelegd.

Download overzicht

Wat zijn de gevolgen van de privacywet AVG voor jouw bedrijf?

Afhankelijk van welk type bedrijf je hebt, heeft de privacywet AVG gevolgen voor elke organisatie. Op alle organisaties is de AVG van invloed, al is de impact groter voor een organisatie met een webshop met particuliere klanten dan voor een organisatie met een beperkt aantal zakelijke afnemers als klant. Zo ben je onder andere verplicht om bij 250 medewerkers en meer een register bij te houden met daarin een overzicht van de verwerkingen van de persoonsgegevens.

Ook moet de organisatie rekening houden met de privacy van de consument wanneer er een website, app, programma of dienst wordt ontwikkeld. Dit heet privacy by design. Daarnaast mag een organisatie niet meer gegevens opvragen dan nodig. Je bent als organisatie verplicht mensen de keuze te laten welke gegevens zij willen afgeven. Denk hierbij aan het automatisch aanvinken voor het aanmelden van een nieuwsbrief. Dit heet privacy by default.

Hulp en advies?

Wil jij weten of jouw organisatie goed is voorbereid op de privacywet AVG en wat jij eventueel nog meer kunt doen om je klaar te stomen voor deze wet? Neem dan gerust contact op met onze IT-audit specialisten. De specialisten van Moore MKW kunnen je precies vertellen wat deze nieuwe wet inhoudt, wat dit betekent voor jouw organisatie en welke maatregelen jij nog moet treffen om goed voorbereid te zijn op de privacywet AVG.

Neem contact op

drs. Erwin Kleise RA Emita
Erwin Kleise RA

Compliance medewerker

+31 (0)53 850 49 74

Deel dit artikel