Heb je een Nederlandse holding met GmbH in Duitsland? Dan heb je mogelijk recht op teruggaaf van dividendbelasting

Ben je eigenaar van een Nederlandse B.V. of N.V. en belanghebbende in een Duitse vennootschap? Dan heb je mogelijk recht op vrijstelling of teruggaaf van Duitse dividendbelasting. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen wij graag uit in dit artikel.

Siteimg album news 396 img 3761

Antimisbruikbepaling

In Duitsland geldt een antimisbruikbepaling (§50 Abs. 3 EstG) welke onder omstandigheden kan leiden tot belastingheffing op dividenden die door een Duitse GmbH worden uitgekeerd aan een zuivere Nederlandse Holding. Deze antimisbruikregeling is opgesteld om fraude en misbruik te voorkomen.

Uitspraken HvJ

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft op 20 december 2017 in twee zaken geoordeeld dat de Duitse antimisbruikbepaling (die in 2012 is vervangen) in strijd is met de moeder-dochterrichtlijn en inbreuk maakt op de vrijheid van vestiging. Op basis van deze uitspraak zouden dividenduitkeringen van een Duitse GmbH aan een Nederlandse Holding zonder heffing van dividendbelasting kunnen worden uitgekeerd.

Er is momenteel een lopende procedure in behandeling over de huidige antimisbruikbepaling die vanaf 2012 geldt. Wij verwachten dat de uitkomst van deze procedure tot dezelfde uitkomst leidt.

In het verleden te veel dividendbelasting betaald?

Het is verstandig om te beoordelen of je in het verleden te veel dividendbelasting hebt betaald. Bovendien zou het kunnen lonen om de lopende procedure over de gewijzigde antimisbruikbepaling af te wachten om in de toekomst heffing van dividendbelasting te besparen.

Gezien de nieuwe mogelijkheden die bovenstaande uitspraak biedt is het wellicht goed om samen met Moore MKW te beoordelen of jouw GmbH nog wel op de juiste plek in de organisatiestructuur zit.

Meer informatie

Wil je meer informatie over bovenstaande uitspraak en de gevolgen in de praktijk? Bekijk dan hier onze whitepaper over de gevolgen van deze interessante uitspraak. Neem voor vragen gerust contact met ons op.

Neem contact op

Contact

Mr. Drs. Harold Oude Smeijers
mr. drs. Harold Oude Smeijers

Partner belastingadvies

+31 (0)54 121 74 27

Deel dit artikel