De lange arm van de Amerikaanse fiscus

De vergaande bevoegdheden van de Amerikaanse belastingdienst (IRS) waren onlangs in het nieuws te lezen. Door een uitgebreide gegevensuitwisseling als gevolg van de FATCA wetgeving komt de financiële informatie van Amerikaanse staatsburgers bij de IRS te liggen. Dit kan gaan om Nederlanders met (tevens) een Amerikaans paspoort die enkel in Nederland wonen en werken en geen (financiële) banden hebben met de VS. Zij kunnen echter met hoge kosten en naheffingen te maken krijgen. Door tijdig actie te ondernemen kan veel ellende worden voorkomen.
De lange arm van de amerikaanse fiscus - KroeseWevers

Levenslang aangifteplichtig voor Amerikaanse inkomstenbelasting

Het Amerikaans staatsburgerschap is voor velen een ultiem doel. Er kleven echter ook nadelen aan. Een nadeel, dat vaak niet bekend is, betreft de aangifteplicht. Ook al woont je met jouw VS paspoort al jaren in Nederland en heb jij geen inkomen uit de VS, je bent levenslang aangifteplichtig voor de Amerikaanse inkomstenbelasting. Indien geen aangifte wordt gedaan, dan kan dit tot forse heffingen en boetes leiden. Ook loop jij risico’s als je naar de VS reist.

FATCA wetgeving

Tot voor kort had de IRS geen inzicht in de hoogte van het inkomen van staatsburgers die in het buitenland wonen en geen aangifte deden. Sinds de invoering van de Amerikaanse FATCA wetgeving worden buitenlandse financiële instellingen gedwongen om financiële informatie over Amerikaanse klanten aan te leveren. Nederlandse banken moeten dus goed nagaan of zij klanten hebben met een Amerikaans paspoort. Als dit het geval is, dan moeten zij een flinke hoeveelheid informatie naar de VS zenden. Met deze informatie kan de IRS vervolgens de “opsporing” in gang zetten.

Belastingaangifte in Amerika

In veel gevallen wordt er door de IRS met hagel geschoten en zal er vanuit de verdediging moeten worden gehandeld. Om dit te voorkomen is het verstandiger om zelf als Amerikaans staatsburger het initiatief te nemen door op de juiste wijze aangifte te doen in de VS.

Jouw aangiften in de VS laten verzorgen

Via ons internationale netwerk hebben wij goede contacten met Amerikaanse fiscalisten die op een efficiënte wijze deze aangiften kunnen verzorgen. Zij weten de weg, ook indien je in het verleden (ten onrechte) geen aangifte heeft gedaan. Ben jij benieuwd wat Moore MKW voor jou kan betekenen? Graag bespreken wij met jou de mogelijkheden.

Neem contact op

Contact

Mr. Hans Eppink
mr. Hans Eppink

Partner belastingadvies

+31 (0)57 021 93 46

Deel dit artikel