Vijf lezingen over alle aspecten van wonen en werken over de grens

Samenwerking tussen buurlanden in Europa is erg belangrijk. Dit is wel gebleken tijdens de coronapandemie, maar ook nu met de oorlog in Oekraïne is dit zeer actueel. Waarom zou je bijvoorbeeld naar China kijken als Duitse en Nederlandse bedrijven uitstekende innovatieve producten en diensten aanbieden? Waarom exporteren overzee als er miljoenen afnemers wonen in het Duits-Nederlandse grensgebied? 

Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten hoe deze samenwerking op een goede manier tot stand kan komen. Ook binnen Europa gelden verschillende regelingen waar je je aan dient te houden. Deskundigen van het Duits-Nederlandse Business-House willen jou laten zien hoe op een goede manier een mooie samenwerking tot stand kan komen tussen Nederland en Duitsland.

Alle aspecten van wonen en werken over de grens'

Vijf lezingen over internationaal samenwerken

Met 5 lezingen door belasting-, juridische en communicatiespecialisten uit Duitsland en Nederland worden al jouw specifieke vragen beantwoord. Deze onderwerpen zullen worden belicht vanuit zowel Duits perspectief als Nederlands perspectief. Na deze lezing zullen een aantal vervolglezingen plaatsvinden.

Tijd en plaats

De lezingen vinden telkens plaats om 15.30 uur. Inschrijving voor de lezingen kan plaatsvinden via het aanmeldadres: germandesk@moore-mkw.nl. De lezing zal plaatsvinden bij Heisterborg Internationaal, Pliniusstrasse 8, 48488 te Emsbüren (Duitsland).

Deelname aan de lezing is gratis. De taal is Duits, tenzij anders vermeld. Vragen kunnen worden gesteld in het Duits of in het Nederlands.

Lezing 1

Internationale communicatie en reclame op 6 september 2022 (Heike Hartmann, optImagine GmbH, Rheine/D)

Tijdens deze lezing zullen de volgende zaken worden behandeld:

 • Mogelijkheden om zakelijke contacten te starten en te onderhouden - zelfs in tijden van sociale distantie. Videoconferenties, sociale netwerken, virtuele beurzen enz.;
 • Hoe wordt de Duits-Nederlandse communicatie een succes? Do’s en don’ts in internationale communicatie;
 • Bijzondere kenmerken van de internationale onlinehandel.

Lezing 2

De bijzondere positie van de bestuurder van een GmbH en een B.V. op 20 september 2022 (Alexander Sanio, Heisterborg en Ingrid Warfman, KienhuisHoving)

Tijdens deze lezing zullen de volgende zaken worden behandeld:

 • Benoeming en ontslag;
 • Arbeidsrecht;
 • Aansprakelijkheid.

Lezing 3

Internationale samenwerking – alle aspecten van wonen en werken over de grens op 8 november 2022 (Jan Hartmann, Heisterborg en Harold Oude Smeijers, Moore MKW).

Tijdens deze lezing zullen de volgende zaken worden behandeld:

 • Gevolgen van werken over de grens op het gebied van belastingen en sociale zekerheid voor werkgevers en werknemers;
 • Thuiswerken en de gevolgen op het gebied van belastingen en sociale zekerheid;
 • Belastingheffing en de bestuurdersbeloning, zowel voor de Nederlandse grenspendelaar, als voor de Duitse grenspendelaar;
 • Werken over de grens en pensioenopbouw, hoe dient hiermee te worden omgegaan?

Lezing 4

Internationaal ondernemen op 22 november 2022 (Alexander Sanio, Heisterborg en Herbert Heidkamp, KienhuisHoving).

Tijdens deze lezing zullen de volgende zaken worden behandeld:

 • Rechtsvormen;
 • Kapitaalstorting;
 • Aansprakelijkheid.

Lezing 5

Transfer pricing – het belang van een goede vastlegging op 13 december 2022 (Jan Hartmann, Heisterborg en Harold Oude Smeijers, Moore MKW).

Tijdens deze lezing zullen de volgende zaken worden behandeld:

 • Welke methoden van winstbepaling tussen landen kunnen worden toegepast. Welke methode wordt vaak toegepast bij welk soort ondernemingen;
 • Aan welke eisen dient jouw administratie te voldoen;
 • Zijn er verplichtingen om transferpricing documentatie op te stellen (Zogenaamde Master- en Localfile);
 • Is het mogelijk om met de belastingdienst vooraf afspraken te maken omtrent de transferpricing methodiek?

Sprekers

Heike Hartmann, marketingexpert en ondernemer. Managementadvies voor internationale strategie, marketing en verkoop.

Jan Hartmann, belastingadviseur en expert op het gebied van internationaal belastingrecht. Specialist in Duits-Nederlandse samenwerking.

Herbert Heidkamp, Senior Notarieel juridisch adviseur, 30 jaar ervaring, expertises: Commercieel vastgoedrecht, bedrijfsovername, herstructureringen (waaronder fusie en splitsing van ondernemingen).

Harold Oude Smeijers, Belastingadviseur, 20 jaar ervaring in de fiscale praktijk. Naast het Nederlands belastingrecht heeft hij een grote affiniteit met het Duits belastingrecht.

Alexander Sanio, Duitse Rechtsanwalt, gespecialiseerd in handels- en vennootschapsrecht, arbeidsrecht, internationaal civiel- en civiel procesrecht en internationaal contractenrecht.

Ingrid Warfman, Nederlands advocaat, lid van de German Desk van KienhuisHoving en gespecialiseerd in (internationaal) arbeidsrecht.

Neem contact op

Contact

Mr. Drs. Harold Oude Smeijers
mr. drs. Harold Oude Smeijers

Partner belastingadvies

+31 (0)54 121 74 27

Deel dit artikel