Voorkom 7,5% belastingrente over de aanslag Inkomstenbelasting!

Heb je in 2023 als ondernemer of zzp’er winst gemaakt; als dga een dividenduitkering ontvangen of te maken gekregen met excessief lenen; of was je in loondienst en had je ook nog andere inkomsten? Of verwacht je door een andere reden inkomstenbelasting te moeten betalen?

Voorkom dan dat je over de te betalen aanslag ook nog belastingrente verschuldigd bent. Doe dit door op tijd aangifte inkomstenbelasting (IB) over het jaar 2023 te doen óf door alvast een voorlopige aanslag IB te vragen of een bestaande voorlopige aanslag te herzien. Hoe zit dat precies?

Voorkom belastingrente over aanslag inkomstenbelasting

Wanneer betaal je belastingrente voor de IB?

Sinds 1 januari 2024 betaal je 7,5% belastingrente als de Belastingdienst jou een aanslag IB oplegt met een te betalen bedrag.
Voor het belastingjaar 2023 begint de teller waarover belastingrente wordt berekend te lopen op 1 juli 2024, maar als bijvoorbeeld een aanslag IB over 2022 halverwege 2024 wordt opgelegd, dan betaal je over de tweede helft van 2023 6% en vanaf 1 januari 7,5% belastingrente. Dat gaat dus al snel om grote bedragen.

Belastingrente voorkomen

De makkelijkste manier om belastingrente over de aanslag inkomstenbelasting 2023 te voorkomen is door vóór 1 mei 2024 een voorlopige aanslag 2023 aan te vragen. Heb je al een voorlopige aanslag gehad? Pas deze dan aan als het bedrag te hoog of te laag is vastgesteld. Door deze aan te laten sluiten bij de uiteindelijke aanslag voorkom je de belastingrente.

Ook betaal je geen belastingrente als je vóór 1 mei 2024 de aangifte IB doet, er geen uitstel voor het indienen van aangifte is gegeven, en de Belastingdienst de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd overneemt.

Neem contact op

Heb je hier vragen over of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met jouw belastingadviseur. We staan voor je klaar.

Deel dit artikel