Verschillen tussen Nederland en Duitsland
Moore MKW en Ebner Stolz, een accountantskantoor in de top 6 van Duitsland, werken al jaren samen aan internationale opdrachten. In 2022 komt de vraag van een Japanse scheepsbouwer die op zoek is naar een partij die de jaarrekening kan controleren van een Duitse werkmaatschappij en een Nederlandse holding. Het Japanse bedrijf heeft dat jaar een Duits bedrijf overgenomen en ondersteuning nodig, vooral bij de internationale groepsjaarrekening, rekening houdende met de lokale wetten en regels in beide landen. Volgens Rick is dat ook complex. Want ook tussen Nederland en Duitsland zijn bepaalde verslaggevingsgrondslagen anders.
“De manier waarop wij in Nederland projectwinsten verwerken in een jaarrekening is soms anders dan in Duitsland”, legt hij uit. “Als een bedrijf een grote opdracht krijgt en zij is halverwege met de constructie van die opdracht op 31 december, dan mag je in Duitsland geen tussentijdse projectwinst verwerken in de jaarrekening. In Nederland zeggen we wat anders: je verwerkt hier de helft van de toegerekende projectwinsten al wel in de jaarrekening. Dat is een belangrijk verschil, want dan krijg je hele andere resultaten in de jaarrekening.”
Dergelijke verschillen kunnen volgens Rick op meerdere vlakken ontstaan in jaarrekeningen van internationale groepen. “Je ziet dat dit steeds meer voorkomt omdat we meer en vaker internationaal ondernemen.”
Complexiteit vraagt om expertise en samenwerking
In deze casus zaten een aantal uitdagingen voor de controlerende accountants in Duitsland en Nederland. “Het eerste jaar is altijd vrij intensief. Het ging om een grote onderneming en je moet dan uitzoeken wat er allemaal in zo’n onderneming zit en wat er in de onderneming gebeurt om te kijken welke regels je moet hanteren voor het verwerken van de winst, maar in deze situatie ook hoe de overname wordt verwerkt.”
Volgens Rick helpt het in zo’n geval dat er al een lange samenwerkingsrelatie tussen Moore MKW en de collega’s van de Duitse accountantsorganisatie bestaat. De accountants kennen elkaar en elkaars expertise en kunnen daardoor snel en efficiënt de juiste stappen zetten voor de opdrachtgever.
“Je werkt intensief samen bij dit soort opdrachten met Duitse collega’s, daardoor leer je elkaar goed kennen en leer je ook hoe je goed kunt samenwerken als je controleopdrachten met elkaar doet.”
Voordelen van internationale samenwerking
Voor het Japanse bedrijf was de samenwerking tussen Ebner Stolz en Moore MKW prettig omdat er vanuit Japan met maar met één vaste contactpersoon geschakeld hoefde te worden om alle zaken in Europa te regelen. “Wij weten met onze internationale contacten en netwerken de juiste personen te vinden om mee samen te werken, daarmee vormen we een groep specialisten die aan de opdracht werkt.”
In dit geval was het een controleopdracht, waarbij voornamelijk specialisten uit de auditpraktijk waren betrokken. Maar vaak spelen volgens Rick Ikink ook vragen over fiscale structuren of internationale btw, waarbij dan de juiste belastingadviseurs uit verschillende landen worden betrokken.
“Wij hebben echt geïnvesteerd in onze internationale relaties. Dat is een groot voordeel voor een klant, want die hoeft dus niet zelf op zoek naar verschillende specialisten in verschillende landen, dat regelen wij.”
Langdurige samenwerking
Naast de vakinhoudelijke kant, vraagt het internationale samenwerken van de accountants ook om te leren gaan met bijvoorbeeld cultuurverschillen. Want die zijn er zeker, vertelt Rick. “Je ziet altijd dat wij Nederlanders vrij direct zijn in onze communicatie en een platte hiërarchie kennen. In Duitsland is de cultuur vanuit ons perspectief wat formeler. En de Japanners die communiceren weer anders dan wat wij gewend zijn, ze blijven altijd netjes en beleefd.”
Met name bij complexe situaties, verschil in standpunten of tijdsdruk wordt onderling begrip voor cultuurverschillen belangrijk. De verschillende talen maakt het soms nog lastiger. Dan helpt het als je al langer en vaker met elkaar hebt samengewerkt, volgens de directeur audit.
Na het eerste jaar heeft de Japanse klant aangegeven dat ze de samenwerking met Ebner Stolz en Moore MKW graag willen voortzetten. “De klant heeft aangegeven dat ze ontzettend blij zijn met de ondersteuning die ze hebben gekregen en dat ze daardoor nu ‘compliant’ zijn en alle wetten en regels voldoen.” Alle partijen hebben baat bij een langdurige relatie.
Internationaal ondernemer? Schakel ons internationale netwerk in
Doe jij ook internationaal zaken? Of overweeg je met jouw business de grens over te gaan? De specialisten van Moore MKW kunnen jou helpen met advies over de hele wereld. We maken als Moore MKW namelijk deel uit van MOORE, een wereldwijd netwerk van onafhankelijke accountancy- en consultancybedrijven.
MOORE bestaat uit 351 onafhankelijke bedrijven met 630 vertegenwoordigende kantoren in 98 landen en wordt beschouwd als één van de belangrijkste accounting- en consultingnetwerken ter wereld. We kunnen op internationaal gebied helpen met accountancy en belastingadvies, maar ook met diensten op het gebied van salarisadministratie, consultancy en corporate finance.