Brexit: Tot 31 december 2020 een overgangsregeling van kracht

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 31 januari 2020 de Europese Unie officieel verlaten. Tot en met 31 december 2020 is een overgangsperiode van kracht. Tijdens deze overgangsperiode verandert er op het gebied van btw en douaneformaliteiten nog niets.
Brexit tot 31 december 2020 een overgangsregeling van kracht - KroeseWevers

Overgangsperiode

De overgangsperiode heeft ten doel om personen en bedrijven de kans te geven om zich verder voor te bereiden op de (negatieve) gevolgen van de Brexit. Tegelijkertijd proberen de Britse en Europese onderhandelaars met elkaar tot een nieuw handelsakkoord te komen.

Op dit moment is het maar zeer de vraag of het de onderhandelaars lukt om voor het einde van de overgangsperiode een akkoord te bereiken. Helaas blijft het hierdoor dus nog altijd onzeker hoe de handelsrelatie er vanaf 1 januari 2021 uit zal zien.

Grofweg zijn er een drietal opties:

1. Er wordt een nieuw handelsakkoord gesloten (en er ontstaat duidelijkheid);
2. De overgangsperiode wordt verlengd (maximaal met twee jaar);
3. Er wordt (vooralsnog) geen handelsakkoord gesloten en een no-deal Brexit is hierdoor een feit.

Bij een no-deal Brexit maakt het VK per 1 januari 2021 per definitie geen onderdeel meer uit van de Europese interne markt en de douane-unie. Ook volgt de Britse wet- en regelgeving dan (mogelijkerwijs) niet langer de Europese regelgeving en rechtspraak.

Wil je meer informatie?

Wil jij graag weten wat de Brexit voor jouw onderneming betekent en hoe jij je het beste kunt voorbereiden? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op

Contact

No results

Deel dit artikel